Sebészeti beavatkozások esetében legyen az lágy-, vagy csontsebészet mindig nagyon fontos felmerülő kérdés az altatási rizikó. Igen, azt tudomásul kell vennünk , hogy minden altatás és műtét kockázattal jár és egy teljesen egészséges, fiatal állatnál is felmerülhetnek problémák az altatás során. Az altatási rizikó minimalizálására állatkórházunkban lehetőség van isoflurános gázos altatásra. A műtéti beavatkozásra részletes fizikális betegvizsgálatot követően kerülhet sor.

Szükség esetén ezt kiegészítjük műszeres vizsgálatokkal, idős vagy rizikópáciensek esetén laborvizsgálatot is javasolunk. Az altatásra kerülő betegünk lábába vénakanült helyezünk, ezen keresztül adagoljuk az altatószert, infúziót, illetve vészhelyzet esetén így gyorsabb gyógyszerbeadási lehetőségünk van. A légcsőbe helyezett tubuson keresztül szükség esetén lélegeztetni tudjuk az állatot, illetve ezen át adagoljuk az altatógázt. A műtét során melegítőpárnára helyezzük páciensünket, ezáltal védve a kihűléstől. A műtét alatti monitorozással ellenőrizzük szívverését, vérnyomását egyéb fontos paramétereit. Az ébredés az állat korától, állapotától függően hosszabb-rövidebb ideig kórházunkban történik.

Amiben a gazdi segítségünkre lehet kedvence minél biztonságosabb altatása érdekében:

  1. Mivel az altatószerek jelentős része hánytat , ezért a megbeszélt (ált. 12 órás) műtét előtti koplalást kérjük tartsák be. Ez nagyon fontos, mivel a félrenyelt gyomortartalom akár üszkös tüdőgyulladást, fulladást okozhat.
  2. Az állat korábbi betegségeiről, műtéteiről, gyógyszerérzékenységről, meglévő tüneteiről (pl. köhögés, fáradékonyság, sok víz ivása stb. ) tájékoztasson minket. Rákérdezünk, de érdemes otthon átgondolni, mert természetesen nem csak kedvencük, hanem Önök is izgulnak.
  3. A műtét utáni otthoni ápolást kérjük a megbeszéltek szerint végezzék. Ehhez segítségül egy a műtét utáni teendőket tartalmazó tájékoztatót adunk Önöknek. Amennyiben állata gallért kap nyakára, kérjük azt ne vegye le varratszedésig! Ha bármi kérése, problémája merülne fel kedvence otthoni gondozásával, állapotával kapcsolatban nyugodtan hívjon fel minket segítünk.