A leggyakoribb, illetve legfontosabb fertőző betegségek egy része ellen létezik védőoltás. Kellő időben beadott védőoltásokkal   ezek a sokszor halálos kimenetelű betegségek megelőzhetőek.

Kutyák

Optimális időpont  az első vakcina beadására  a 6 -8 hetes kor . Ekkor egy parvovírusos bélgyulladás elleni oltást kap a kölyök. Kis kedvencünkre ugyanis ilyenkor nagy veszélyt jelent az  erős , véres  hasmenéssel  hányással járó, komoly vízveszteséget okozó betegség. A kórokozó bélsárral ürül és a környezetben nagyon hosszú  ideig megőrzi  fertőző képességét, sajnos nem csak közvetlen más kutyákkal való találkozás során fertőződhet kedvencük, hanem akár cipőtalpon is hazavihetjük a vírust.  Ezért lényeges , hogy más kutyusokkal ebben a korban ne érintkezzen a kölyök . Sétáltatni  lehetőleg csak olyan helyre vigyék,  ahová nem jár sok másik kutya.  Ebben az időszakban nem szabad megfeledkeznünk   a többszörös féreghajtás fontosságáról sem.  Ezt  a kutya méretétől függően féreghajtó pasztával  vagy tablettával végezzük.

 Következő oltás 2-3 hét elteltével  a  kombinált vakcina . Típustól függően ez a következő betegségek kórokozói ellen nyújt védelmet: szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis, kennel köhögés, s stb.  Az alapvakcinázás két oltásból áll, amit fél majd egyévente ismételni kell a stabil védettség fenntartásának céljából. Az egyetlen Magyarországon kötelező védőoltás a veszettség elleni, amit először a kutya 12 – 16 hetes korában kell beadni, majd utána 6 hónap múlva. Ezt a vakcinát évente kötelező ismételni.

 

Macskák

Cicák esetében, az oltási sor kicsit eltérő. Itt 9 – 10 hetes korban kezdjük az immunizálást, kombinált oltás beadásával. Az egyszeri vakcina itt sem elegendő, 3 hét után ismételnünk kell.  Legfontosabb fertőző betegségek cicáknál a következők: panleukopenia, macskanátna, macskaleukózis, stb.  A kombinált védőoltások szerencsére az említett betegségekkel szemben védelmet nyújtanak, bár létezik egy veszedelmes kór, a macska – AIDS, ami ellen sajnos még nem létezik védőoltás. Mivel a macska – AIDS kórokozója  közvetlen kontaktussal terjed a cicák körében, az időben elvégzett ivartalanítás nagyon fontos szerepet játszik a betegség megelőzése szempontjából. Állatorvosunktól a kölyök macskák külső, illetve belső élősködők elleni védelemről célszerű tanácsot kérni az oltások során. Macskák esetében a veszettség elleni védőoltás nem kötelező, de mivel a kijárós cicák nagy területet járnak be és sok más állattal érintkezhetnek,  illetve a vírus emberben is halálos megbetegedést okoz nagyon  fontos a megelőzése.